Как да направите всичко във вашия Facebook частно

Ако използвате Facebook за себе си или за бизнеса си, често може да искате да ограничите кой може да вижда вашите лични публикации. Можете да изберете различни настройки за поверителност за всяка част от информацията, която публикувате, за да ограничите кой може да я види - но имайте предвид, че ако позволите на някой друг освен вас да я види, винаги има шанс някой да я покаже на други хора или екранна снимка и го разпространявайте по-широко, отколкото искате.

Част от информация, включително снимката на потребителския ви профил, не може да стане частна, така че може да не успеете да направите Facebook толкова личен, колкото искате.

Направете Facebook частен

Facebook предоставя настройки за поверителност за всяка снимка, албум, текстова публикация и друго съдържание, което публикувате в услугата. Можете да зададете тези настройки за поверителност в момента, в който публикувате материал или да ги промените след това, за да ги направите повече или по-малко ограничителни.

Опциите включват поставяне на публикация „Публична“ или видима за целия свят. Можете също така да ограничите достъпа на публикацията до вашите приятели или до определени списъци с хора във Facebook, като вашите колеги или група членове на семейството. Друга възможност е да зададете настройката за поверителност на публикацията на „Само аз“, което означава, че само вие ще можете да я видите.

Задаване на поверителност при публикуване

Когато публикувате снимка или текстова публикация във Facebook, ще видите падащо меню, наречено селектор за аудитория, което ви позволява да контролирате кой може да го види. Обикновено селекторът ще използва по подразбиране последната избрана от вас настройка за поверителност.

Щракнете или докоснете селектора, за да изберете опции като „Приятели“, „Само аз“ или „Обществено“. Настройката „Само аз“ е най-ограничителната, което означава, че никой няма да може да види публикацията, освен вас.

Обърнете внимание, че ако решите да маркирате хората на снимка или публикация, тези хора и техните приятели ще могат да видят публикацията, дори ако в противен случай не биха могли да го направят.

Използване на списъци с аудитории

Една от опциите в селектора за аудитория е да се използва персонализиран списък с хора, с които да се споделя публикацията. В някои случаи Facebook може да предложи списъци, които е създал автоматично за вас, като „Близки приятели“, „Запознати“ или списъци, съставени от приятели във Facebook, които например работят с вас при определен работодател, посещавали са определено училище с вас или живейте в родния си град.

Можете също така да създадете персонализирани списъци с приятели, с които да споделяте публикации. За да направите това, щракнете върху „Списъци с приятели“ в колоната „Изследване“ отляво на вашата емисия новини. Ако не виждате тази опция, проверете в менюто „Вижте още ...“.

След това кликнете върху „Създаване на списък“ и въведете запомнящо се име за списъка. Изберете приятелите, които искате да поставите в списъка, и кликнете върху „Създаване“. Изберете този списък от селектора за аудитория, когато искате да споделите публикации с приятелите в него и да направите Facebook частен по ваш вкус.

Преконфигуриране на поверителността на публикациите

Можете да промените настройките за поверителност на публикация или снимка, след като сте ги създали. Просто щракнете или докоснете селектора за аудитория, показан с него, и го променете на новата желана настройка.

Използвайте инструмента за търсене във Facebook, за да намерите публикацията, ако искате да го направите.

Някои предупреждения относно поверителността

Ако направите публикация, ограничена до определен набор от хора, тези хора могат да я видят на своите компютри, телефони и други устройства, където имат достъп до Facebook. Винаги има шанс тези хора умишлено или неволно да позволят на някой друг да види публикацията, докато използват Facebook.

Освен това, ако решите да ограничите аудиторията за публикация, след като я споделите с по-широка аудитория, няма да знаете кой вече я е видял или кой е направил екранна снимка на нея, отпечатал я или запазил по друг начин.

Не можете да направите текущия си потребителски профил и снимките на корицата частни.